od rarasto » Štv Júl 15, 2010 2:28 pm
Včera večer po západe slnka som šiel popreháňať nejakých tých jalcov na hornád. Po hodine lovu ma bez úlovkov vyhnali od vody komáre. Stihol som akurát odtrhnúť jedného horneta. V poslednej dobe sa u mňa na hornáde stáva pravidlom, že keď odtrhnem vobler, príde väčšia ryba. ...žeby si hornád žiadal obede? ktovie, každopádne ten včerajší vobler ma už dnes tak nemrzí...,)
Dnes pred obedom, v tom dusne, ma už hornád nesklamal, aj keď dosť nečakane. Zabrodený len tak v plavkách prechytávam staré známe hlbočiny ale aj priezračné plytčiny do ktorých sa opieralo poludňajšie slnko. Práve z tých plytčín zakrátko zdolávam mini pstruha, hned poňom podobne veľkého (resp.malého:D) jalca. Na úvod nie zlé, vravím si, no nechcem dopichať všetkych krpcov v okolí tak sa skúšam radšej orientovať na tie hlbšie miesta. Skúšam oklamať jalce, pstruhy, potom podustvy vyskakujúce z vody všade naokolo, no nula bodov. Potešila ma len cca 60-65 cm mrena ktorá úplne kľudne a pomaly ťahala hore prúdom bez strachu ani nie meter od mojej nohy. Skoro som od strachu spadol do vody keď sa mi objavila v zornom poli hneď vedľa mňa. Krása. To mám rád na lete, síce človek počas dňa dokopy nič neuloví ale tak aspoň má pocit, že vo vode to fakt žije.
No ale späť k tomu čo som začal. Cca hodinka prelovovania tých hlbších partii priniesla len jeden nepremenený záber. Slnko pieklo stále viac tak si vravím "hajde domču". Na záver som si chcel spraviť chuť ulovením ešte jedného krpca na plytčine. Povestný posledný hod (jeden z desiatich samozrejme,)) a zrazu pozerám ako sa od dna odlepil domnelý kameň a ani nie 2m odo mňa okoštoval ten môj mini vobler. Prvých 10 sekúnd ani jeden z nás nevedel čo sa deje. Zásek sedel no ryba si z toho veľkú hlavu nerobila. Až potom pochopila, že niečo nie je v poriadku a začala sa jazda. Najprv hore prúdom, potom otočka a dole prúdom. Videl som, že je to slušný jalec. Po cca 10min boji hore dole, 12ka silon vydržal a zdolal som svoj osobák čo sa jalca týka - 48cm. Prekvapil, hĺbka vody v ktorej zabral ani nie 40cm. Jemu, a aj tým krpcom samozrejme, som dal ešte jednu šancu dorásť do väčších rozmerov, tak uvidíme či si nabudúce dajú väčší pozor...