plavec píše:altero - skúsim to zjednodušiť, ale sk...ene. Po prvé máš pravdu v tom, že právna norma má byť jednoznačná, aby nedochádzalo k zbytočným pochybnostiam pri jej vykladaní a hlavne pri jej aplikácii v praxi. Po ďalšie, ktorý výklad je dôležitý ? Napríklad výklad doktrinálny, ale aj výklad orgánu aplikujúceho právo, tiež by som dal do pozornosti gramaticko-logický výklad právnej normy, ale i rozširujúci výklad. Tiež by som dal do pozornosti zásadu primeranosti pri aplikácii právnej normy.![]()
Skúsme ísť na vec pragmaticky. Nie všetky možné životné situácie sú vyregulované právnymi normami. To sa ani prakticky nedá dosiahnuť. V našom prípade právna norma ukladá povinnosť mať pri sebe podberák. S tým so mnou súhlasíte asi všetci. Problém nastáva až v otázke, či je rybár povinný ho použiť. Keďže v praxi môžu nastať rôzne situácie, či podberák použiť alebo nie, tvorca právnej normy direktívne nenariadil použitie podberáka v každom prípade, ale ponechal ho uvážení rybára podľa jednotlivej situácie (tzv. správna, voľná úvaha). Nie v každom prípade je "správnejšie" použitie podberáka, napr. pri odhačkovaní menšej ryby ešte vo vode ap.
Takže sumarizujme - je povinnosť mať pri sebe podberák. Nič viac, nič menej.
zahram sa aj na mudreho, mam pocit, ze si zamerne vynechal doslovny vyklad
podstatne je,ze rs ani cronicle, ani ja a ani ty, nie sme opravneni si vykladat zakon tak ako sa nam to paci