dnes po obede rybárska rozlúčka s rokom 2009, rokom v ktorom som nemal veľa pekných rýb na prúte a aj tých pár čo bolo sa mi väčšinou zdolať nepodarilo. Vybral som sa ako inak na Hornád. Jeden pohľad na neho mi stačil aby som pochopil, že dnes to nebude o tom nájsť miesto kde sa vyskytujú ryby, ale skôr o tom nájsť miesto kde sa dá ako tak vláčiť. Takže to bolo viac o chodení ako love, ale nakoniec som jedno také miesto našiel. Po asi 5tich minútach lovu som opäť raz ťahal vobler proti prúdu asi 2 metre od brehu keď v tom zrazu, bez nejakého zjavného záberu, cítim že to ide nejako ťažšie. Po pár sekundách mi došlo, že to nebude tráva, ani konár, ale ryba. Poslušne sa dala pritiahnuť až takmer pod nohy kde sa na chvíľu zalesklo asi 40cm "strieborné" telo čohosi, čo sa podobalo najskôr na podustvu, jalca, alebo žeby dúhaka?! Vzhľadom na pokojné zdolávanie najskôr to prvé. Tak som ju skúsil dvihnuť k hladine no to som nemal robiť, rybe sa to zjavne nepáčilo a zrejme kvôli nie práve super jemne povolenej brzde (ved načo, 18ka musí niečo vydržať,)) sa asi vyrezala. Vobler bol niekde v okolí hlavy, ale kde to ani srnka netuší takže ťažko povedať či ryba išla po nástrahe, alebo len nástraha po nej,) Tak som to skúšal dalej. Po asi 10tich minútach som sa zmieril s tým, že tá ryba bola fakt podseknutá lebo záber akosi stále neprichádzal. Tak som si povedal že posledný hod a pôjdem nájsť nové miesto "plné rýb". Keď už bol vobler takmer pri mne tak prišla neskutočná šupa a ryba si z už trošku jemnejšie dotiahnutej brzdy vzala v 3 "dávkach" asi 4m vlasca a potom fakt neviem prečo čau parky vypla sa. Rybu som nevidel, tipoval by som jalca, možno pstruha, veľkosť určite gigantická kedže sa vypol

(ale také vŕŕŕŕ vie urobiť aj 30ka jalec takže fakt neviem čo to bolo...). No a tak sa z presunu nič nekonalo a ďalej som mrzol na tom istom mieste. V priebehu dalších asi 10tich minút som mal ešte 2 zábery, obe dosť jemné, pri prvom som ešte cítil chvíľu rybu, pri druhom ani to. Potom ma už zima premohla, musel som sa hýbať. Neviem kde som robil chybu, asi to chcelo trošku jemnejšie "nádobíčko" ale to by bolo zase o tom, že ak by som sekol väčšiu rybu a tá by sa vybrala do prúdu, tak asi by som si zabehal trošku po brehu a možno by ani to nepomohlo. Kto vie, zima rozhodla za mňa. Ďalšie také "chytateľné" miesto som už nenašiel, voda tečie až veľmi dravá na môj vkus...
Čo dodať na záver - posledná moja rybačka tohto roku bola asi taká ako celý rok, nič extra čo sa týka úlovkov, aj keď kontakt s rybami bol... snáď rok 2o1o bude veselejší,)
Všetkým poctivým rybárom želám veselého Silvestra a v Novom roku čo najviac nielen rybárskych úspechov. ...a rybám želám aby pod vodnou hladinou videli čo najmenej známok ľudskej (ne)vyspelosti, na hladine čo najmenej PET fliaš a na brehu len uvedomelých ľudí, ktorí ich nebudú vnímať ako kusy mäsa, ale ako živé tvory, ktoré majú rovnaké právo na život ako oni.
Petrov zdar.