4-0631-1-1 Hornád č.1b

Kaprové revíry MsO SRZ Košice, revíry Rady SRZ Žilina a ostatných organizácií SRZ.

Re: hornad

Poslaťod Palino1 » Uto Feb 23, 2010 5:00 pm

Podustvy a nosále sú v na Hornáde prakticky všade, podobne mreny a jalce...
Palino1
Diskutér
Diskutér

Poslaťod rarasto » Uto Feb 23, 2010 5:45 pm

chlapi neviem ako vy, ale ja som sa s nosáľom stretol len od splavu na jazere nižšie (južnejšie). A to mám pocit, že úsek od džungle hore mám celkom dobre prechytaný, aj ked je pravda, že posledné roky ma tam už ryby s plavákom veľmi nevidia a pri prívlači som o nosáľa zavadil iba raz a to tiež v krásnej... Aký máte vy prehľad o výskyte tejto ryby?
rarasto
....
....

Poslaťod Eko » Uto Feb 23, 2010 7:31 pm

ja chodievam na hordna dost casto a zatial sa nosala podarilo vytiahnut z hornadu pod krasnou
Obrázok užívateľa
Eko
Pretekár
Pretekár

Poslaťod Mato » Str Feb 24, 2010 1:34 pm

Ahojte ja som sa s nosáľmi na Hornáde stretol od splavu za jazerom nižšie po toku. Nosáľe sú v hojnom počte zastúpené aj na Toryse od sútoku s Hornádom smerom hore proti prúdu, Nižná Hutka a pod. Čo jednak znamená, že migrujú z Hornádu a preto by som túto rybu na Hornáde v hojnej miere očakával práve po ten splav za Jazerom. Vyššie sa nemajú šancu dostať cez súčasné rybochody, jedine vysádzaním - to je však môj subjektívny názor.
Mato
..
..

Poslaťod pace » Str Feb 24, 2010 1:46 pm

par nosalov som chytil aj na Opatskom, dost ich je aj nad Jazerom v tom mensom jazere co vyteka do Hornadu.
pace
Občasný diskutér
Občasný diskutér

Poslaťod Palino1 » Str Feb 24, 2010 9:41 pm

Niekoľko nosáľov som chytil v Opátskom, niečo aj vyššie, pri Ťahanovciach. O ich výskyte v tom menšom jazere s prítokom som už tiež počul. Ale Hornádu jednoznačne dominuje podustva, za slnečného počasia radosť pozrieť do vody, ako sa to všade leskne...
Palino1
Diskutér
Diskutér

Poslaťod Mato » Str Feb 24, 2010 10:13 pm

Súhlasím s Palinom, aj moja skúsenosť je taká, že podustva je na každom úseku Hornádu prítomná. A čo je fajn, dajú sa pochytať naozaj pekné kúsky. Rovnako aj o mreny nie je núdza. A ploska pásavá, tú by ZO SRZ KE mohla vyvážať na revíry kde jej niet. V každom prípade, ploska je dobrým bioindikátorom, kde žije tam to s kvalitou a čistotou vody až také zlé nie je. Svedčia o tom aj raky, ktoré som na hornom úseku Hornádu č.1 aj pri hati na Aničke zbadal už viackrát.
Mato
..
..

Poslaťod mato77 » Štv Feb 25, 2010 10:38 pm

jasne, palo ma pravdu, ved s nim chodim chytat. :D je pekne, ked je cista voda, no vtedy je vacsinou velmi nizka hladina a podustvy su ovela opatrnejsie. lepsia je trochu prikalena, vtedy sa tam daju nachytat paradne kusky. a to je pravda, ze sa vyskytuju prakticky po celom hornade. okrem podustiev beru aj krasne mreny. metoda nie je nic extra, staci tam len hodit kostneho cerva, chvilku pockat, a podustva je na svete. :)
mato77

Poslaťod Mato » Pia Feb 26, 2010 11:50 am

Joj Maťo, ja som nemyslel čistú vodu z v zmysle nezakalená pri nízkom vodnom stave. Ja som spomenul Plosku pásavú ako bioindikátora, ktorý nám ukazuje, že tam kde žije, je kvalita vody dobrá v tom zmysle, že nie je vážne znečistená nejakými chemickými, alebo inými nežiaducimi prvkami. Samozrejme vieme dobre koľko nečistôt v Hornáde je..., no napriek tomu zdá sa, podľa výskytu Plosky pásavej a nejakých rakov, to "až také" zlé nie je. Na druhej strane sa aj živočích vie do istej miery prispôsobiť... Neviem čo by na to povedali rozbory vzoriek vody.
Napriek tomu diskusia sa točí okolo nosáľov, podustiev, mrien atď. a tu musím opäť povedať, že Hornád je na tom celkom fajn, dokonca aj v úsekoch medzi väčšími kaskádami ako sú hate. Akurát nosáľ zrejme nie je veľmi vysádzaný a nedostane sa prirodzene vo väčšom počte cez rybochody v hatiach do horných úsekov. Toľko k mojím poznámkam.
Mato
..
..

Poslaťod mato77 » Pia Feb 26, 2010 6:32 pm

neboj sa, pochopil som to :D . ja som reagoval na palina, pisal, ze ked je slnecne pocasie, je radost pozriet sa do vody, ako sa to vsetko pekne leskne. ale vtedy je vacsinou cista nezakalena voda, v ktorej su vacsinou podustvy poplasene. ja som to myslel tak. ale nebral by som ako stopercentne spolahlivu metodu na urcenie citoty vody plosku pasavu, ved napr. ja byvam v jednej dedine a za zahradou mi tecie sekcov a neveril by si, kolko ludi ma vyvod kanalizacie nasmerovany do sekcova, kde nezije ani jedna belicka, ako som sa prednedavnom dozvedel, ale vsetko su to plosky. ale rozumiem, ze si pisal, ze hornad nie je na tom AZ TAK ZLE. ok nechaj to tak :)
mato77

PredchádzajúciĎalší

Späť na Kaprové revíry

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia