Diskusia k Návrhom na zmeny v Rybárskom zákone a vyhláške

Návrhy na zmenu a diskusia o rybárskom zákone, vyhláške a miestnom poriadku.

Re: Návrhy na zmeny v Rybárskom zákone a vyhláške

Poslaťod maro » Str Nov 09, 2011 2:11 am

plavec » Naša argumentácia pôjde zase do stratena, nič nové nepoviem. Presné zadefinovanie je v návrhoch, ktoré sme odsúhlasili v januári, stručne:
- lov salmonidov povoliť len prívlačou s umelými prívlačovými nástrahami a muškárením s umelými muškami, 3x v týždni - zakrúžkovaný dátum v povolenke
- lov na plavanú a položenú povoliť len na jeden prút, len na rastlinné nástrahy, 4x v týždni - dvakrát podčiarknutý dátum v povolenke
- zákaz lovu na rybky, červy, napodobeniny ikier (napr. tarhoňa ...)
- zákaz akéhokoľvek vnadenia

To, čoho sa aj s Kurom obávate, podľa mňa tak dramatické nebude, pozrite sa na Hornád medzi Kysakom a Družstevnou, tam žiadne také problémy nie sú, hoci je to normálna kaprová voda. Stojatá voda nad hrádzou je iné kafe, o tom nehovorím ...
Sbirolino ako také nie je problém, len je debilne definované v legislatíve ... lov s ním sa považuje za prívlač iba v pstruhových vodách, čo je blbosť, pretože aj keď za neho dáš kukuricu, tak je to dnes na pstruhovke prívlač.
maro
Pretekár
Pretekár

Poslaťod maro » Str Nov 09, 2011 11:31 am

Sbirolino je len vylepšená bublina, prispôsobená na požívanie pri prívlači. Sbiro nie je problém, netreba ho zakazovať, len do definície jeho použitia treba vniesť logiku, aby nebolo zneužívané ...
maro
Pretekár
Pretekár

Poslaťod s0krates » Str Nov 09, 2011 11:34 am

Plavec,lov s použitím sbira považujem za prívlač...mám pár stoviek hodín odvláčených s jeho použitím navyše ak chceš takto chytať prút máš v ruke...a bez sbira chytať na Bukovci? - to by všetko vychytali, len tí čo majú čln...si viem celkom predstaviť, žeby tam chytalo 200 člnov po nasadení brojlerov :)
s0krates

Poslaťod maro » Str Nov 09, 2011 11:43 am

plavec » Koexistencia rôznych druhov nie je nežiadúca, naopak, mrena, podustva, jalec tam patria úplne prirodzene a aj sa tam množia. U kapra a pleskáča by sa dalo polemizovať, tie by v pstruhovom hornáde bez "zarybnenia" z Ružína neboli. Ja nespochybňujem koexistenciu. Mňa mrzí to, že jeden-dva druhy rýb, ktoré by sa mali na pstruhovom toku prirodzene vyskytovať ako dominantné a aj sa tam prirodzene rozmnožovať, sú systematicky decimované, kým ostatné sú defakto chránené. V súčasnosti vlastne je pstruhová voda charakteristická tým, že v nej skoro nie sú pstruhy potočné. Násada to nezachráni, nutná je zdravá pôvodná populácia ...
maro
Pretekár
Pretekár

Poslaťod maro » Str Nov 09, 2011 11:50 am

Cronicle » Veď píšem, že
Sbirolino je len vylepšená bublina, prispôsobená na požívanie pri prívlači
, teda nič pre kaprárov. A definícia lovu na sbirolino je v januárových návrhoch zmien zákona a vyhlášky, prečítaj si to. :) Podstatou je, aby bol lov pomocou sbirolina prívlačou jedine vtedy, ak použiješ prívlačovú umelú nástrahu, prípadne mušku (na kaprovke rybku, kým je povolená ... ). Ak tam dáš kukuricu abo cesto, nech je to plavaná. Teraz to takto neplatí ...
maro
Pretekár
Pretekár

Poslaťod kura11 » Str Nov 09, 2011 12:33 pm

sbiro a aj lov z clna pomaha rychlejsie vybrat nasadu z vody, dneska je nemozne zakazat sbiro lebo by to nastala vzbura, zasa by netrebalo zarybnovat tak casto kedze by ryba dlhsie vydrzala vo vode... bolo by to ale tahsie nachytat... zrusit sbiro je nerealne ale co by trebalo zmenit tak je povolit lov na pstruhovom stojaku az do zaciatku doby hajenia duhaka cize do konca roka... rad by som siel aj teraz na ostrieziky na bukovec ale uplne nezmyselne je to zakazane... stojak nie je primarnou potocakovou vodou a tam velmi v dobe trenia ani nebude tak zbytocne koncit sezonu tak skoro
kura11

Poslaťod s0krates » Str Nov 09, 2011 12:46 pm

Plavec, pár dní po nasadení idú aj na klas. prívlač, ale neskôr sa stiahnu ďalej od brehu...myslím si však, že nie je až tak dôležité riešiť techniky...listoval som si v starších časopisoch a napr. tam písal Peťo Martiš, žeby sa malo povoliť chytať na 3 udice atď...podľa mňa je najväčším problémom privlastňovanie rýb...tam musia klesnúť limity a miery by mali narásť...SRZ obhospodaruje príliš veľa vodných plôch a starať sa aby boli všetky dobré zarybnené sa s toľkými peniazmi nedá...rybolov sa spopularizoval,sú nové techniky, nástrahy a neustále sa vylepšujú...články písané špičkovými rybármi kde napíšu všetko..ako?.. kedy?... na čo?...s čím? ...kde? atď. tiež robia rybám "medvediu službu" aj keď oni ryby púšťajú...ostatní asi nie...v časopisoch v súťaži je pri fotke nápis "neetické fotto", ale to že dávajú príliš veľa návodov a príliš málo sa angažujú vo veciach, ktoré by viedli k ochrane rýb si zrejme neuvedomujú...Možno by sa v SRZ mali zamyslieť aj nad tým či nie je potrebné niektoré vody sprivatizovať, alebo dať do prenájmu?...nech je viac súkromných rybníkov a nádrží ktoré budú mať "gazdu" a budú dobre zarybnené...revíry chyť a pusť asi nikam nevedú...viď Šírava a viď Krásna.
s0krates

Poslaťod s0krates » Str Nov 09, 2011 12:56 pm

mäso? potočák?...zelené bodkované :D
s0krates

Poslaťod kura11 » Str Nov 09, 2011 12:57 pm

No tusim sa dala nasada do krasnej a ak je CaR tak urcite si vyzaduje menej zarybnovania, ale ked sa potichu ryba straca, ci je to problem?? samotnych rybarov ze nedodrziavaju pravidla hry... sirava je o inom tam vela unika cez vypust a aj velkych ryb... no z krasnej?? ale s tym suhlasim ze podaktore vody mensie by mohli ist pod sukromnika co by si to vedel ustrazit a gazdovat na tom... ked je to moje tak sa o to staram ked je to vsetkych tak sa na to j....e
Naposledy upravil kura11 dňa Str Nov 09, 2011 1:02 pm, celkovo upravené 1
kura11

Poslaťod kura11 » Str Nov 09, 2011 1:03 pm

kolega z roboty bol teraz na kechneci chlastat, je nerybar, bol tam ale s rybarom, ze nic nechytili ale ked sa vratil domov tak mu ten kolega rybar volal ze ma pre neho kaprika 28cm !!!! tu konci nasada.. a takych co nemaju hamby je plny rybarsky zvez
kura11

PredchádzajúciĎalší

Späť na Rybársky poriadok

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia