4-0640-4-1 Hornád č.2

Pstruhové revíry MsO SRZ Košice, revíry Rady SRZ Žilina a ostatných organizácií SRZ.

Re: hornád-pstruhový

Poslaťod Thommaso » Štv Máj 19, 2011 8:15 am

Ja smi myslim ze ochrana Li po nasadeni je blbost, resp. na nasom reviry zbytocna. To by musela byt ina situacia a lipen by sa musel naozaj chytat. Co sa tyka potocaka, suhlasim s hajenim tak ako pri kaprovi, ale to iste by malo platit o duhakoch - nech maju cas sa rozplavat.
Thommaso
Diskutér
Diskutér

Poslaťod bobo » Štv Máj 19, 2011 8:34 am

kura budu chytat jalce tych tam par bude . Neviem co tu placete pozeral som si zarybnovaci plan a kazdy rok sa dava 19700 kusov pp1 tak snad okolo krajov musi byt do bludu malych rybiek. To kormorani nepozeru a ani jalce lebo plosiek v takych velkostiach je tam do bludu. A za rok je tu plno 20-25cm potocakov.
bobo
Pretekár
Pretekár

Poslaťod Kolac » Štv Máj 19, 2011 8:37 am

7 dni zakazu lovu po vysadeni pstruhovky je dobra myslienka... mohla by sa realizovat, ale neverim tomu.
CHaP revir je blud, pokial nieje priamo v meste alebo nieje kontrolovany profesionalnou RS
CHaP sa nerovna tyraniu zvierat, jeto bezna prax vsade vo svete, tej rybe skutocne neublizis, ked vies ako sa mas k nej chovat, Haciky bez protihrotu, ziadne valanie po zemi, zdlhave fotenie... vsetko je to len o mentalite ludi, bohuzial mentalita typickeho slovaka je taka ze co sa da vytazit tak sa vytazi hned, a nepozera sa do buducna.
Kolac
Pretekár
Pretekár

Poslaťod maro » Štv Máj 19, 2011 9:05 am

Thommaso » Tu sa nejedná len o naše vody, ale všeobecne o slovenské vody ... dnes máš lipňa len na Poprade priamo v PP a na Hrone, inde je prd ... preto tá ochrana. Prečo by si ochraňoval duháka, keď u lipňa je to blbosť? Duhák je lacný, bude doplnený, ten ochranu nepotrebuje. Do tečúcich vôd by sa ani dávať nemal ...
maro
Pretekár
Pretekár

Poslaťod blinker » Štv Máj 19, 2011 2:00 pm

Ej aka kopa napadov, tak este pridam: Davnejsie boli obmedzene vychadzky na Hrone na asi 5 alebo 10 rocne, vtedy sa tam zvysila obsadka ryb. Cital som to v polovnictve a rybarstve. Dal by som to aspon na 3 roky, ja by som to nejako prezil. Okrem hornadu by som to vsak dal aj na potoky, ved napr. na Sopotnici sa uz asi ani neda chytit mierovy pstruh. Popri tom zvysit mieru Pp a obmedzit pocet ponechanych Pp. Alebo ak CHaP, tak na cely usek, na cast useku to nema vyznam, ved cela pstruhovka ma mozno 12 km. Alebo celkovo zaviest maximalny pocet ponechanych Pp na max. 30 za sezonu, lipna na 5. A zakaz pouzivania trojhakov, max dvojhaciky. Zakaz lovu po zarybneni neprejde, nakolko nie kazdy ma internet a tabule zakazu by skoncili v Hornade.
blinker
Občasný diskutér
Občasný diskutér

Poslaťod blinker » Štv Máj 19, 2011 2:21 pm

Este ma tak napadlo. Na druhej strane nemozeme dochodcom zazlievat, ze si chcu pochytat maso. Ked ma niekto dochodok necele 300e, tak si nemoze dovolit chodit kupovat kazdy tyzden kilo-dva masa. A ked ma chatu v lodine, tak si len zbehne k vode a hned ma veceru. Bohuzial chyba celeho systemu, nielen zvazu. Predsa ak ma chut na rybu, tak nebude chytenu rybu pustat a potom si nejaku pojde kupit do tesca.
blinker
Občasný diskutér
Občasný diskutér

Poslaťod maro » Štv Máj 19, 2011 2:47 pm

Aha ho ... konečne konštruktívny príspevok, blinker díky. :) Presne, tiež si myslím, že najväčší zabiják pstruhoviek je nadmerný rybársky tlak. Ten obmedzený počet vychádzok má význam na tokoch, kde je ešte populácia rýb, ktoré sa samé prirodzene vytierajú, napr. tie potoky by boli ideálne pre takúto úpravu. Na sekunároch pod priehradami to ružovo nevidím, hoci by som nebol vôbec proti. Vieš si takéto niečo predstaviť navrhnúť na Hornáde? Až teraz by hrozila tepelná úprava navrhovateľa, o ktorej hovoril Basta vo svojom príspevku ... :D O zvýšenie miery Pp a Li, obmedzenie počtu ponechaných Pp a Li, používanie háčikov bez protihrotu sa snažíme, každý nápad vedúci k zlepšeniu stavu pôvodných rýb je dobrý ...

Nikto tu nezazlieva nikomu, že si vezme rybu na gril, len ja sa snažím apelovať na rybárov, že keď už zobrať, tak duháka, sivoňa, kapra, ale nie naše pôvodné ohrozené druhy ...
maro
Pretekár
Pretekár

Poslaťod Thommaso » Štv Máj 19, 2011 4:41 pm

Maro - Li sa nasadzuje malicky, preto ho netreba chranit...Snad len v den vysadenia aby sa neposlapal ked ludia brodia po plytcinach.
Thommaso
Diskutér
Diskutér

Poslaťod Palino1 » Štv Máj 19, 2011 6:29 pm

Priatelia, každý z vás má skvelé nápady, no vráťme sa späť na Slovensko. Ak by sme všetci rozmýšľali tak, ako vy (my), okrem povolenky a základných pravidiel by sme žiadne obmedzenia nepotrebovali. Väčšine inteligentných ľudí by to došlo samo. Vody by boli slušne zarybnené, občas by si každý z nás s kľudným svedomím mohol zobrať aj potočáka, lebo vo vode by ich bolo dosť. Snažíme sa tu o pravidlá, ktoré my dodržiavame už teraz a "klbko neuvedomelých" na to bude kašlať aj naďalej. Žiaľ, najväčšie vydry v okolí, sú práve v našich radoch. O mnohých sa tu popísali báje, no konkrétne zakročenie prakticky žiadne. Na Hornáde aj Geči počúvam dristy o tom, ako niekto nosí ryby rovno do auta, na Jazere sa kapríky hádžu do kríkov. Naše nízke právne povedomie nás smeruje k tomu, že prijímame opatrenia vopred odsúdené na neúspech. Nemám chuť tváriť sa ako misionár a oháňať sa háčikmi bez protihrotov (nič proti) a popri tom sa potichu prizerať ako sa nám rozkráda násada a rabujú revíry. Myslím, že už dávno sme mali začať eliminovať takéto praktiky v našich radoch a nie tu viesť nekonečné diskusie. Jeden pred druhým sa tu predbieha, kto je "lepší, citlivejší, humánnejší" a diskusia sa dostáva do úplne (na slovenské pomery) bezpredmetnej roviny. Vidím brať rybu navyše - volám hospodára. Nepoužíva podberák - volám hospodára. Ryba do kufra - volám hospodára. Prejdime, prosím, od prázdnych rečí k činom.
Palino1
Diskutér
Diskutér

Poslaťod maro » Pia Máj 20, 2011 8:03 am

Palino1 » Ak takáto diskusia aspoň trochu prinútila rybárov zamyslieť sa nad situáciou, nebola bezpredmetná. Jasné že na internete nezmeníme zákon, ale aspoň trochu rozmotáme to "klbko neuvedomelých". Vždy bude niekto na pravidlá kašľať, ale ak rozumne sprísnime pravidlá, zvýši sa šanca na jeho postih. Začnime sa konečne správať v prvom rade ako ochranári vôd a rýb, až potom ako lovci, lebo za chvíľu nebudeme mať čo loviť. To, čo spomínaš, by malo byť samozrejmosťou. Koľko krát si zavolal hospodára or RS, keď si videl porušovanie pravidiel?
maro
Pretekár
Pretekár

PredchádzajúciĎalší

Späť na Pstruhové revíry

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 2 hostia