4-0640-4-1 Hornád č.2

Pstruhové revíry MsO SRZ Košice, revíry Rady SRZ Žilina a ostatných organizácií SRZ.

Re: hornád-pstruhový

Poslaťod basta » Pia Máj 20, 2011 10:00 am

Som rád, že to trochu ožilo po mojom príspevku. Vidno, že je veľa takých,ktorí si všimli, že po oznámenom zarybnení je hustota "pstruhárov" veľká a tri dni po nenájdete loviaceho. Maro> Pp je tak drahá a nedostatková ryba, že sa nedá 4x za sezónu ňou zarybňovať. Cena za kg je 10€ a cena za povolenie je 37 €. Koľko by za to bolo potočáka si iste každý ľahko spočíta. To som nespomenul lipňa(16,6€/kg), duháka(3,4€/kg). Ešte z tej sumy musí ísť aj na ochranu revírov. Lipňov dávame jednoročných, len minulý rok bol výnimka, podarilo sa pozháňať 2-ročnú násadu. Neviem dokedy sa bude dúhak považovať za votrelca, keď ku nám sa doviezol pred vyše 100 rokmi a je oveľa ľahšie vyrábaný ako Pp, pretože na rozdiel od Pp, ktorý je stanovištná ryba dúhak je ryba stádovitá. Nie je to však jeho chyba, ale nás ľudí. Pokračovať tom môžeme niekedy neskôr.
basta
Hospodár
Hospodár

Poslaťod maro » Pia Máj 20, 2011 10:24 am

basta » Nooo ... dík za objasnenie, toto som chcel vedieť. Navrhoval som zavedenie 7-dňového zákazu lovu po nasadení potočáka, napísal si mi, že pri zarybnení 4x do roka by to bolo veľa. Teraz píšeš, že potočák sa 4x do roka nevysadzuje. Takže by to nebola až taká nereálna vec. Nechcem zaviesť ochranu po vysadení duháka, len po vysadení ohrozených druhov, hlavne Pp a Li. Duhák nie je braný ako votrelec v súčasnosti, práveže je potrebný na "zasýtenie" braniachtivých členov. Len by sme ho mohli využiť vpodstate na ochranu ohrozeného potočáka, t.j. legislatívne sťažiť-znevýhodniť privlastňovanie potočáka, aby si ľudia radšej vzali z vody rybu na to určenú, t.j. duháka alebo sivoňa ...
maro
Pretekár
Pretekár

Poslaťod lono » Pia Máj 20, 2011 12:27 pm

KRASA, NEMAM CO DODAT, KEBY CELY HORNAD BOL TAKY, VID VIDEO : http://youtu.be/eJvDYB_pq7U
lono
Občasný diskutér
Občasný diskutér

Poslaťod maro » Pia Máj 20, 2011 12:49 pm

Cronicle » Ja zas verím, že sa dá niečo robiť aj proti mäsiarom a pytliakom. Dokonca viem, že sa dá aj zmeniť myslenie niektorých ľudí k lepšiemu, poznám takých. A oni sa potom snažia zmeniť ďalších ... taká malá lavínka, ktorá je len pozitívna. Preto hovorím, že treba začať hlavne od seba. Naraz to nejde, ale pomaly sa to dá.

Na druhej strane, ten, kto sa zmeniť nechce alebo nevie, tomu musíme nastaviť pravidlá prísnejšie. Samozrejme je nutné to dokázať ukontrolovať. Dobrovoľná RS podľa mňa nestačí, chcelo by to profi RS a spoluprácu s Políciou.

Tých sedem dní zákazu lovu po nasadzovaní potočáka navrhujem preto, že je to ľahko odkontrolovateľné a podstatne sa zníži tlak na revír, aspoň na chvíľu. Mäsiar môže ísť kľudne na iný revír v tom čase, určite sa nezarybní naraz potočákom na všetkých revíroch.

Som utopista? Možno ... stále lepšie, ako nič nerobiť, aspoň to tu trochu žije ... :)

Vďaka za názor ... :)
maro
Pretekár
Pretekár

Poslaťod Palino1 » Pia Máj 20, 2011 4:02 pm

Ja osobne som kontaktoval RS 2x, naposledy v jeseni. Chcem naivne veriť, že to už nikdy nebudem potrebovať... Je mi však ľúto, že kolegovia, ktorí pri vode trávia mnohonásobne viac času, nevyužívajú túto možnosť. Niekomu sa to možno zdá nepríjemné, no momentálne nevidím inú možnosť na hájenie našich záujmov. Zbytočne totiž budeme zavádzať nové pravidlá, keď sme ešte stále nedosiahli dodržiavanie tých doterajších. V súčasnej situácii to podľa mňa nie je o samotných zákonoch, ale skôr o ich dodržiavaní a aktívnom prístupe zo strany všetkých serióznych členov organizácie.
Palino1
Diskutér
Diskutér

Poslaťod kura11 » Pia Máj 20, 2011 5:00 pm

No ako pise basta... potocak je draha nasada, sadi sa raz rocne a duhak zo 4 krat... cuze je tam dost nepomer... do vody urcite patri aj duhak ale potocak tu vzdy bol a myslim ze by aj mal byt!!! potocak je na niektorych vodach dost vzacnost a myslim ze by si zasluzil ovela viac pozornosti a ochrany ako teraz... teraz je brany vseobecne ako pstruh... ale nie je pstruh ako pstruh... len tak na zamyslenie... za par rokov bude nasada mozna este drahsia a co potom??? prestane sa vysadzat??? zmizne??? chceme aby zmyzol?? asi ano...
kura11

Poslaťod basta » Pia Máj 20, 2011 6:14 pm

Potočák sa nesadí raz ročne, to som nenapísal. Je to rok od roka iné. Minimálne dvakrát. podľa toho ako má chovateľ zabezpečenú dopravu, kde ho kúpime, aká je kde cena atď. Je to vždy súbor okolností. V príspevku predtým som chcel len naznačiť, že Pd nie je nejaký odpad, ale plnohodnotná ryba, ktorá keď sa nechá požiť aspoň týždeň s rizikom ulovenia sa dokáže naučiť, že nie všetko čo spadne do vody je na zjedenie a v neposlednom rade vyprchajú z neho príchute po granuliach a aj mäso naberie inú kvalitu z prirodzenej potravy a pohybu. Ináč to platí aj o potočákovi, ktorého nasadíme v lovnej veľkosti. Ten týždeň myslím samozrejme obrazne. Bol som napríklad loviť v Slovinsku na rieke Soča prial by som každému ten zážitok z čistej prírody a z rýb ktoré tam sú. Aj dúhaky 60-70cm. Povolenka na jeden deň pre cudzích 60€ chyť a zober, chyť a pusť 50€. Pritom lovná miera Pd je 25 cm. Táto "nepôvodná"ryba, ktorá keď je dlhšie v prírode je aj oveľa bojovnejšia ako po nasadení.
basta
Hospodár
Hospodár

Poslaťod kura11 » Pia Máj 20, 2011 9:37 pm

basta ospravedlnujem sa za chybne tvrdenie... ty mas v tom jasno asi akym smerom by sa cele chapanie rybarstva malo uberat... vid. to slovinsko... tu kde pride zahranicny lovec??? kolko si ich kupi hostovacku na hornad?? asi nikto... preco??? lebo medved :-)) duhak je krasna bojovna ryba ale je ovela castejsie sadena, je ho hojne preto nic proti jeho braniu... s potocakom su v oborovskom nepomere na vela vodach a to len preto lebo duhak je lacnejsi... ludi vobec nezaujima ze mozu chytat mega ryby pri ktorych sa im roztrasu kolena a budu este dlho spominat na boj s takym protivnikom... ved taky 60-80cm duhak je ako lokomotiva... nasich rybarov zaujima aby sa im uslo, aby chytili skor ako sused a nachytali viac ako druhy... co je v mrazaku sa pocita.. bohuzial...
kura11

Poslaťod maro » Pon Máj 23, 2011 9:13 am

basta » Slovinsko je výborný príklad, dobre že si ho spomenul. Ešte som tam síce nebol, ale snívam o tom zatiaľ. Na ich pstruhovkách je povolený lov iba muškárením s muškárskym prútom a muškárskym navijakom, na nadväzci môže byť jediná umelá muška naviazaná na háčiku bez protihrotu alebo s odstráneným (zatlačeným) protihrotom, samozrejme záťaž musí byť súčasťou mušky. Žiaden báger, žiaden francúz s tromi goldhead nymfami, a už vôbec žiadna prívlač. Okrem toho je tam na inej úrovni aj kontrola pri vode. Zo Slovinska by sme si mohli ozaj zobrať príklad, ale vo všetkom. Som presvedčený, že ak by sa tieto pravidlá zaviedli na Hornáde, minimálne tri štvrtiny nasadených rýb by ostali vo vode aj do následujúcej sezóny. Zas na druhej strane ... ten, kto by také čosi zaviedol u nás, by sa následujúcej sezóny nedožil ... :D Mimochodom, ja by som bol za, ale to by ma napr. partia prívlačových pretekárov utĺkla ultralajtmi ... :lol:
maro
Pretekár
Pretekár

Poslaťod maro » Pon Máj 23, 2011 10:02 am

Cronicle » Som optimista, nemôžem za to, tak som sa už narodil ... :) .

Ten tvoj kámoš a aj jeho partia by si zaslúžili nakopať (do gulí) a vykopať (zo SRZ doživotne).

Skôr, ako dobrovoľní členovia RS, by pomohol aktívny prístup radových rybárov, ako spomína Palino 1, a po oznámení by nabehli profi RS prípadne aj s políciou. Bohužiaľ je veľmi veľa tých, čo sa snažia nejak odžubať systém a taký na svojho kolegu pytliaka bonzovať nebude. Preto by to mohli ozaj praktikovať aspoň tí uvedomelejší.
maro
Pretekár
Pretekár

PredchádzajúciĎalší

Späť na Pstruhové revíry

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 2 hostia