4-0631-1-1 Hornád č.1b

Kaprové revíry MsO SRZ Košice, revíry Rady SRZ Žilina a ostatných organizácií SRZ.

Re: 4-0630-1-1 Hornád č.1

Poslaťod rybopet » Štv Feb 09, 2012 1:43 pm

Strielanie kormoranov asi situáciu nerieši systémovo, aj ked je to aspoň trochu úľava pre naše vody. Ale práve v tomto období som čítal, čo je asi systémovým riešením, a to plašenie hniezdiacich kormoránov, ktorí sedia na vajciach. Tie vajcia majú zachladnúť, aby sa z nich nevyliahlo nič, ale zároveň kormorán neurobí náhradnú znášku. Lebo ak sa zničia hniezda, on znova urobí náhradnú znášku. Otázne je, či kormoši hniezdia u nás a kedy vlastne znášajú vajcia. Pravdepodobne na jar. Čiže systémovo musí ísť vlna z pôvodných oblastí výskytu kormoša, od Baltu a Čierneho mora. Zatiaľ nám ostáva len občasné strieľanie. Kvapka v mori.
rybopet
Hyperaktívny diskutér
Hyperaktívny diskutér

Poslaťod kura11 » Štv Feb 09, 2012 2:59 pm

Peto toto je pravda, u nas asi nehniezdi mozna par kusov, na hniezdiskach sa nenici tak tu nalietaju sa nazrat... aby som ale len nekritizoval tak nic zatial lepsie ako odstrel nie je a musim velmi pochvalit snahu vedeniaze chodia strielat kormorany... dneska som sa bol pejst ako to vyzera na pstruhovke a skutocne tam sedia kormorany a co je velmi dolezite skutocne sa chodi strielat... tymto sa chcem podakovat za pracu a snahu chranit nasu pstruhovku vyborom... za vcerajsie tvrdenia alebo tie polopravdy z mojej strany sa ospravedlnujem :!: ale tie tvrdenia v inej teme za tym si stojim a´nepodporujem to ani nahodou taku politiku...
kura11

Poslaťod Martinbati » Štv Feb 09, 2012 11:40 pm

pekna mrenka, skoda ryby...
Obrázok užívateľa
Martinbati
Aktívny diskutér
Aktívny diskutér

Poslaťod maro » Pia Feb 10, 2012 12:30 am

plavec » Presne ... ten vták za nič nemôže.
maro
Pretekár
Pretekár

Poslaťod kura11 » Pia Feb 10, 2012 11:38 am

... No zasa sa musime pozriet na vec aj tak ze keby rybari kazdorocne nesadili ryby a zarybnovali useky riek a nechali to napospas prirode tak uz ziadne ryby nie su a ten kormoran by tu dochol od hladu... vtak za nic nemoze ale bohuzial ma smolu... ak by tu bolo 20 vtakov tak nech zeru ale 300-500-1000... to je silna kava...
kura11

Poslaťod rarasto » Pia Feb 10, 2012 3:43 pm

čim viac rybárov - tým viac peňazí na zarybňovanie. Čím viac peňazí na zarybňovanie - tým viac rýb. Čím viac rýb - tým viac kormoránov. => Čiže čím viac rybárov - tým viac kormoránov ;)

V oktobri 1997 som bol ako ôsmak na ZŠ na školskom výlete na Senných rybníkoch. Cieľom výletu bolo pozorovanie vodného vtáctva, nakoľko vten deň bol deň vtákov. Bolo tam s nami deckami aj pár ornitologov. Po asi hodine hľadania našli v dialke na strome kormorána. Všetci sme nadšene pozerali do toho ďalekohľadu a pán ornitolog nám vravel že - to je veľká rarita,pár ich tu hniedzi, ale je ich ako šafranu, a sú zákonom chránené... Doba sa zmenila, prešlo 15 rokov, neviem koľko ich tam hniezdi teraz, ale viem že v zime je ich tu stále viac a viac. Najprv to bol problém na váhu, orave, pár rokov na to už aj na pstruhovom hornáde, no a posledných pár rokov sa nám v zime špacírujú po Aničke ako keby nič...
Som rybár, štve ma že tu sú, ale som realista - osobne si nemyslím, že hranie sa na poľovníkov niečo vyrieši, ale kto chce nech sa hrá... To čo spomínal rybopet vyzerá asi ako najreálnejšie riešenie ale - kormorány nehniezdia na jednom strome a všetky neznášajú vajcia v ten istý deň - čiže kto ich bude plašiť, niekoľko týždnov (možno mesiacov) a pod koľkými stromami - no to by som si pozrel... Možno sa bojíte slovného spojenia "príroda to vyrieši sama" ale myslím si, že fakt tým našim rybám už nič iné neostáva. Pokiaľ kormoránom bude u nás dobre, stále sa sem budú vracať - a oni sa sem budú vracať lebo stále im do riek ročne napumpujeme dostatok rýb, lebo rybárov a teda aj peňazí je fakt stále viac...
rarasto
....
....

Poslaťod kura11 » Pia Feb 10, 2012 4:37 pm

No a co navrhujes?? aby sa nezarybnovalo??? asi aj prave koli tomu sa coraz viac org sustredi na nasadu duhaka ktoreho aspon poctivo clenovia odlovia a daco z toho maju... som tiez realista, mam rad potocakov a lipna ale zial mozu tu sadit aj 60000ks lipnov ale ked tu nasada kormos tak pojdu krasne do jedneho... de to male potocaky... chceme sice male ryby aby rastom v prirodnej vode-rieke zdomacneli a sprirodezeneli ale nemaju sancu lebo nalet kormoranov nepreziju.. potom pride jar a sa cudujem kde sa vytratil potocak ktoreho bolo hojne tie rybky cca 20cm a zrazu ani tie na jar nie su... takto to ide dookola... a zacina sa aj koli tomu cim dalej tym viacej sadit duhak aj koli kormoranovi... momentalne ten odstrel je asi najlepsie riesenie... ak denne alebo obden pojde 10ks tak si spocitaj kolko ryb by malo byt zachranenych ak zere minimalne pol kila denne... plasenie totalne nic neriesi, sadne 50m dalej a ma v prdeli... zatial nie je taka medzinarodna spolupraca aby sa likvidoval tam kde je doma vo velkych mnozstvach... ale aspon sa zacinaju veci hybat.. uz aj ten odstrel je +, ako sa vravi ak neprsi, aspon kvapká
kura11

Poslaťod kura11 » Pia Feb 10, 2012 4:42 pm

rarasto ale mas pravdu ze rybarov je coraz viacej a clenska zakladna neraz na nizkej vedomostnej urovni... testove skusky aj cele kruzky su frasky
kura11

Poslaťod basta » Pia Feb 10, 2012 4:53 pm

Dnes sme strelili (jankes) takého, čo mal 46cm mrenu a videli sme vo vode uhynutých množstvo rýb, čo zranili a zabili tí čierni parchanti. No ale sú aj iné problémy, na ktoré treba myslieť... ;)
basta
Hospodár
Hospodár

Poslaťod rarasto » Pia Feb 10, 2012 5:23 pm

nenavrhujem nič, je to bludny kruh - rybári zarybnia a to čo nevylovia do jesene tak kormoše pojedia...teoreticky. Skončilo by to vtedy keby fakt všetko pojedli. Mali by málo potravy, pokapali by...teoreticky. Niekoľko najsilnejších rýb by prežilo a za pár rokov by sa rieka spamätala...teoreticky. Lenže všetko čo funguje teoreticky nie vždy funguje aj prakticky - práve kvôli tomu zarybňovaniu. Nejde o to či je zarybnovanie správne, alebo nie, ale ono sa to vždy bude robiť - o tom jedinom som presvedčený. Kormorány položí možno len nejaký nový druh ochorenia, možno nejaká nová vtáčia chrípka, ktorá bude postihovať len ich, ale to už je téma pre iných... To strieľanie je fajn, ja to - nie že podporujem, ale v podstate mi to neprekáža, keďže je to dobrá vec. Len keď sa tak zamyslím tak fakt to nemá význam, lebo nič to nerieši. A ked mi tu niekto začne počítať že jeden kormoš zje za 1 den 2 ryby, čiže za 30 dní 60 rýb a ked tých kormoránov zabijem 167 tak toľko rýb zachránim že... podľa mňa ani jednu, čo nezje mrtvy kormorán, zje jeho brat. Strieľať ich je ako zabíjať muchy uprostred leta v sedliackom dome v kuchyni bez moskytier na oknách... zabiť ich nie je problém, ale furt ich tam je po kkt. Riešením sú moskytiery - lenže tie neochránia naše rieky pred kormoránmi...

...možno to čo píšem vyzerá že obhajujem kormorány, v podstate však len chcem povedať že reálne v tejto situácii si nemáme ako pomôcť s nimi.
V skratke:
Pred pár rokmi sme ich chodili plašiť - pomohlo to? ...predtým boli len mimo miest, daleko od ľudí - teraz sa špacírujú kadetade uprostred PP, KE, úplne bez stresu...
Teraz ich chodíme strieľať - pomáha to? ...je ich stále viac mám pocit, neviem ako vy...

Možno to čo píšem nemá ani hlavu ani pätu, možno kvôli tomu že nič nenavrhujem, len konštatujem... ale fakt to asi treba nechať na prírodu.
rarasto
....
....

PredchádzajúciĎalší

Späť na Kaprové revíry

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia