od basta » Pia Jan 21, 2011 9:06 pm
Ako to tak sem - tam sledujem je tu veľa podnetných návrhov, ktoré majú niečo do seba.S hornou mierou kapra majú naozaj v českých revíroch dlhšie skúsenosti. Myslím, že podobne aj u nás by sa to ujalo hlavne by bolo dobré, keby sa to udialo po prípadnej zmene režimu na Krásnej. Páči sa mi aj Ekov návrh, čo sa týka ostrieža. Je naozaj na ústupe tak ako lipeň, pstruh potočný, mrena a vôbec ryby, ktoré nenasádzame. Lipňov napríklad aj vysádzame pravidelne a vôbec sa to neprejavuje. Zvýšenie miery u pstruhov je pekná vec, za ktorú by som sa prihovoril, ale je treba mať na pamäti, že je tu nepôvodný kormorán, ktorý nám decimuje stavy našich rýb. Musíme sa všetci angažovať za to, aby neboli len výnimky na odstrel ale rovno vybaviť aby to bola škodná, ktorú treba eliminovať. Myslím, že je nás viac ako ochranárov, len sme ticho na všetkých fórach. Pri vode je to na mieste ale musíme sa ozývať aj mimo našej rybárskej komunity. Úhorov niekto spomínal a nepáčilo sa mu, že sa začal chrániť. Nepoznal zrejme súvislosti. Úhory sú sledované celosvetovo a sú na vyhynutie. Čítal som v českom časopise Rybářství, že napríklad keď v roku 1980 priplávalo k brehom Európy 100% tak v roku tuším 2007 len jedno percento úhorieho monté, čo je alarmujúce.Bohužiaľ úhor sa musí vyvíjať v sladkej vode a musí prežiť aj cestu do mora,kde sa vie vytrieť. Iste uznáte, že to nie je ľahké. Násadu úhora ako viete nám zaplatila Únia a dala si podmienku na ochranu. Peniaze samozrejme nedala sama od seba, ale vybavila to Rada.